η φιλοφοφία μας

«Μόνο με την καρδιά οδηγείται
του ανθρώπου η καρδιά»
γράφει ο Πεσταλότσι.

Αυτή είναι η ρήση που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στο σχολειό μας, το Σχολειό της Φύσης.

Και είναι αυτό που μας οδηγεί στο να επιλέξουμε για τα παιδιά μας την εκπαίδευση σε αξίες ζωής, όπως η προσφορά, η αγάπη, η συνεργασία, η απλότητα, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, η ηγεσία, η πολιτότητα, καθώς είναι οι αξίες που θα εξασφαλίσουν στον άνθρωπο μια ζωή με νόημα στον προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα.

Στο σχολειό μας η μάθηση προέρχεται μέσα από διαδικασίες που έχουν το παιδί ενεργό και όχι παθητικό δέκτη. Το παιδί μαθαίνει ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας τη γνώση μέσα σε ένα περιβάλλον, που του εξασφαλίζει τη χαρά και τη δημιουργία.

Μάθηση σημαίνει συγκίνηση (συν-κίνηση), αλλιώς δε μαθαίνει ο άνθρωπος. Η φύση, η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, η τεχνολογία, η κίνηση είναι τα μέσα για να εξασφαλίσουν όλοι οι μαθητές την πρόσβαση στη γνώση, καθώς, σύμφωνα με τη θεωρία των πολλαπλών νοημοσυνών, ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη γνώση μέσα από διαφορετικά κανάλια.

Η υγιής κοινωνική και συναισθηματική προσαρμογή του παιδιού αποτελεί δείκτη ψυχικής υγείας αλλά και παράγοντα πρόγνωσης για τα τη σχολική απόδοση του και την ποιότητα της ζωής του. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν αυτοεκτίμηση, αναγνωρίζουν, εκφράζουν, διαχειρίζονται συναισθήματα, τα πάνε καλύτερα και στα γνωστικά αντικείμενα (γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες κ.α.).

Προσχολική αγωγή, για εμάς, σημαίνει εκπαίδευση στη ζωή και έτσι τα παιδιά εκπαιδεύονται στο να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, στο να λύνουν προβλήματα, στο να μπορούν να εργάζονται σε project που έχουν επιλέξει ή να διεκπεραιώνουν δουλειές σε λαχανόκηπους και σε ζώα, στο να συνυπάρχουν και να αναλαμβάνουν ρόλους, στο να μαθαίνουν να συνεργάζονται κάτω από ένα κοινό στόχο, στο να βιώνουν το τι σημαίνει να είσαι πολίτης και τι σημαίνει να είσαι ηγέτης.

Για το Σχολειό της Φύσης όμως εξίσου σημαντικό είναι και η παράλληλη εκπαίδευση των γονέων έτσι ώστε να μπορούν εφαρμόζουν το πρόγραμμα του σχολείου μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς η οικογένεια είναι σε αυτή την ηλικία ο σημαντικότερος και καθοριστικότερος φορέας αγωγής.

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι πέρα από τις δεξιότητες απόκτησης και αναπαραγωγής γνώσης, χρειάζονται στάσεις και αξίες που θα επιτρέψουν στα παιδιά να γίνουν αυριανοί πολίτες, που θα σέβονται τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Θα επιβιώνουν και θα συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση και τους συνανθρώπους τους και θα ζουν δημιουργικά, διατηρώντας την εθνική τους ταυτότητα μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Είναι μεγάλη ανάγκη και απαίτηση των καιρών να εκπαιδευτούν διαφορετικά οι άνθρωποι, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καινούριες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που προκύπτουν. Και αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι αυτό που λείπει. Η ΠΑΙΔΕΙΑ.

Αυτό οραματιζόμαστε και αυτό θέλουμε και μπορούμε να το προσφέρουμε στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP