ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Οδυσσέας Ελύτης

08 Μαΐου 2012

"Καλώς επλάσθηκες άνθρωπε, χωρίς κανένα λόγο”. Ή μάλλον: “Ο λόγος που επλάσθηκες, άνθρωπε, είναι ακριβώς αυτός: ν’ αποδεικνύεις κι εσύ με τη ζωή σου και το έργο σου ότι τα πάντα μπορούν και πρέπει να γίνονται χωρίς κανένα λόγο. Να συντελούνται έτσι όπως συντελείται ολόκληρη η δημιουργία”. Μόνο που για να το καταλάβεις αυτό, πρέπει να πας μακριά.

“ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ” Εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ

Με τον αγαπημένο ποιητή ξεκινάμε τις αναρτήσεις στη σελίδα με τα Νέα του Σχολειού της Φύσης, καθώς οι αναφορές σε αυτόν είναι συχνές και τα παιδιά έχουν έρθει ήδη σε επαφή με  στίχους του στην παράσταση που παρουσιάστηκε στο θέατρο του ΚΑΠΠΑ Περαίας  στις 21 Μαρτίου του 2012 (Παγκόσμα Ημέρα κατά του Ρατσισμού και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης) με θέμα την Ειρήνη. Η παράσταση είχε και εθελοντικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα πήγαν για τους σκοπούς του ΚΑΠΠΑ, που είναι πολύχώρος για τα άτομα με αναπηρία.

Και συνεχίζουμε με Ελύτη καθώς προετοιμαζόμαστε με τα νήπια και προνήπια για μια συναυλία που θα γίνει πάλι στον ίδιο χώρο με το συνθέτη από τα παλιά Λίνο Κόκοτο, που έχει γράψει τη μουσική για το «Θαλασσινό Τριφύλλι». Η συναυλία θα γίνει στις 28 Μαϊου 2012 και γίνεται με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

“Ο λόγος που επλάσθηκες, άνθρωπε, είναι ακριβώς αυτός: ν’ αποδεικνύεις κι εσύ με τη ζωή σου και το έργο σου ότι τα πάντα μπορούν και πρέπει να γίνονται χωρίς κανένα λόγο». Για να το καταλάβουμε αυτό και για να πάμε μακριά εμείς με στόχο να το διδάξουμε αυτό στα παιδιά μας, μέσα όμως από τη δική μας στάση και συμπεριφορά συμμετέχουμε σε ομάδες «προσωπικής ανάπτυξης», που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, απογεύματα στο χώρο του σχολείου με σύμβουλο την Δραματοθεραπεύτρια Κατερίνα Χλωροκώστα καθώς και στη σχολή Γονέων με ψυχολόγο την Ιωάννα Μπλέκα.

Δε γίνεται όμως εκπαίδευση παιδιών και γονέων χωρίς τη διαρκεί επιμόρφωση όλων εμάς των παιδαγωγών του Σχολειού της Φύσης και αυτή γίνεται ανελλιπώς κάθε  Δευτέρα απόγευμα, με τελευταία την καταπληκτική εισήγηση της Νανά Χατζή με θέμα την εμπειρία της από το Summer Hill, το σχολείο θρύλος στην Αγγλία. To Summer Hill έγινε ξακουστό για την αντιαυταρχική του αγωγή και την ελευθερία που έδινε στους μαθητές του στο να επιλέγουν τα πάντα και είχε εμπνευστή το σπουδαίο παιδαγωγό A.S. Νeil. Τα σεμινάρια πάνω στη θεωρία του Neil θα συνεχιστούν και με τους γονείς.

Και επειδή η ζωή είναι χαρά, άσχετα αν ο καιρός που ζούμε, επιμένει να μας πείσει για το αντίθετο και επειδή «για να διεγείρεις τη δημιουργικότητα πρέπει να καλλιεργείς την παιδιάστικη προδιάθεση για παιχνίδι» σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, κάθε Σάββατο απόγευμα παίζουμε γονείς και παιδιά στο σχολειό μας με εμψυχωτή τον Τηλέμαχο Καλμπουρτζή, που είναι ο animator του σχολειού μας. Αυτό το παιχνίδι κατέληξε σε παράσταση με θέμα τον Ελληνικό Κινηματογράφο, που θα παιχτεί στο ΚΑΠΠΑ στις 10 Ιουνίου2012, με χαρακτήρα επίσης φιλανθρωπικό.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί έχουμε και άλλα σπουδαία γεγονότα όπως η ημερήσια εκδρομή στις 7 Μαϊου στη Λεπτοκαρυά με το τρένο για τα μικρά προνήπια με συνοδεία γονεών, που γίνεται με αφορμή το project που τρέχει στα τμήματα αυτά με θέμα τα μέσα μεταφοράς.

Ακολουθεί στις 20 Μαϊου, η ημερήσια εκδρομή των νηπίων και προνηπίων στην Κοζάνη για να επισκεφτούμε την Κιβωτό, μια οργάνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες και με ιδρυτή τον Κυριάκο Ηλιάδη που έκανε καταπληκτική δουλειά πάνω σε αυτό το κομάτι. Ο στόχος είναι η γνωριμία με την Κιβωτό για τη να στηρίξουμε με εθελοντικές δράσεις. Επίσης θα επισκεφτούμε το Βελβεντό για να περπατήσουμε σε πράσινα μονοπάτια και να γνωρίσουμε έναν τόπο με ξεχωριστή κουλτούρα.

Στις 24 Μαϊου 2012 στα πλαίσια πάλι του εθελοντισμού διοργανώνεται στο Φράγμα της Θέρμης ψυχαγωγική εκδήλωση με στόχο επίσης τη στήριξη του ΚΑΠΠΑ. Για την ιστορία το ΚΑΠΠΑ ανήκει στα Ολυμπιακά ακίνητα έγινε για τους παραολυμπιακούς και τώρα δεν έχει χρήματα να λειτουργήσει με αποτέλεαμα τα άτομα με αναπηρία να χάσουν έναν χώρο αθλησης (κολυμβητήριο, γήπεδο μπάσκετ κ.α.) και πολιτισμού

Από τη δ/νση του Σχολειού της Φύσης | Βέτα Γεωργιάδου

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP