ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Το παιχνίδι

07 Οκτωβρίου 2012

Το παιχνίδι αποτελεί ζωτική ανάγκη για κάθε παιδί. Έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του.
Μέσα από το παιχνίδι εδώ και χιλιάδες χρόνια τα παιδιά ψυχαγωγούνται,μαθαίνουν να πειθαρχούν στους κανόνες, κοινωνικοποιούνται, να ασκούν το σώμα και το πνεύμα τους. Ο μεγάλος παιδαγωγός Φραίμπελ μας λέει ότι η έμφυτη ενεργητικότητα μόνο με το παιχνίδι μπορεί να ασκηθεί και να εκδηλωθεί και για αυτό πρέπει να δοθούν οι ευκαιρίες στο παιδί να παίξει.


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη ανοιχτών χώρων, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών οδήγησαν στο να ξεχαστεί η έννοια του παιχνιδιού και μαζί της μια μεγάλη κληρονομιά όπως τα παραδοσιακά παιχνίδια. Με τα παιχνίδια και ιδιαίτερα τα ομαδικά το παιδί διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και ωριμάζει σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Το ομαδικό παιχνίδι δίνει πολλές ευκαιρίες στο παιδί να ικανοποιήσει βασικές βιολογικές του ανάγκες για κίνηση και δράση, και βασικά βοηθά στην κοινωνικοποίηση του.


Τα ομαδικά παιχνίδια είναι μια μικρή κοινωνική ομάδα με τη δομή και τους κανόνες της. Τα παιδιά μαθαίνουν να αγωνίζονται, να συναγωνίζονται, να γίνονται αποφασιστικά και να παίρνουν πρωτοβουλίες.


Μέσα στο ομαδικό παιχνίδι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους ξεφεύγοντας από την καταπιεστική κηδεμονία των μεγάλων. Ένα παιδί της σύγχρονης κοινωνίας δε μπορεί να φανταστεί τη μεγάλη ποικιλία των παιχνιδιών, τη βίωση της κοινωνικότητας και τη συμμετοχή των παιδιών στη διαμόρφωση των κανόνων, που είχαν τα παιχνίδια παλαιότερων γενιών.


Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που αγαπούν τα ομαδικά παιχνίδια και τα παίζουν τακτικά αναπτύσσονται αρμονικά, σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά περισσότερο από τα παιδιά που δεν παίζουν. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα δικό του παιχνίδι και να το παίξει με τα παιδιά. 

 

Τηλέμαχος Καλμπουρτζής

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP