ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Ευχές για την καινούργια χρονιά
(09 Ιανουαρίου 2013)

Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Ν

09 Ιανουαρίου 2013
03.jpg 02.jpg 01.jpg  

Μια μέρα βροχερή στο Σχολειό της Φύσης με την τάξη της «λουλουδοαστερόσκονης»

Μια φορά κι έναν καιρό «γεννήθηκε» η επιθυμία σε κάποιον να μιλήσει. Τι είπε; Είπε, λοιπόν, ότι τα παιδιά πιστεύουν...!  Πιστεύουν σε πράγματα έξω από τη λογική, πιστεύουν  σε μύθους και σε φανταστικά πρόσωπα. Έτσι λοιπόν και τα παιδιά της «λουλουδοαστερόσκονης» έτσι λένε την τάξη μας( επιλογή των παιδιών ) πιστεύουν σε μια νεράϊδα. Είναι η νεράϊδά τους. Είναι αυτή που τους «δένει» καθημερινά σαν ομάδα, αυτή που τους βλέπει να γίνονται όλο και πιο δυνατοί κρίκοι στην αλυσίδα τους, αυτή που υπάρχει και θέλει να πιστεύουν ότι υπάρχει. Είναι αυτή που θα στεναχωρηθεί, όταν δεν θα την λαμβάνουν υπόψη, αλλά είναι κι αυτή που όταν της ζητήσουν κάτι, με την πρώτη ευκαιρία θα αναγεννηθεί μπροστά και μέσα τους.

Μία ημέρα σκοτεινή και βροχερή, λοιπόν, τέθηκε ένα ερώτημα στην τάξη. «Τι μπορούμε να κάνουμε μία ημέρα, όπως η σημερινή;»

 Όλες οι ιδέες των «θέλω» τους, και ήταν σίγουροι ότι τους άκουγε και η νεράϊδα τους.

Φορέσαν λοιπόν, τα αδιάβροχά τους και βγήκαμε όλοι μαζί στη βροχή.

Τι ωραία αίσθηση να πέφτουν οι ψιχάλες πάνω σου και να τις νιώθεις. Κλείσαμε τα μάτια μας και τις αισθανθήκαμε. Νιώσαμε τον αέρα να «σπρώχνει» για λίγο τα χέρια μας και μέσα στην κουκούλα μας χόρευε λίγος αέρας που στριμώχθηκε.

Ξεκινήσαμε λοιπόν...Για που; Δεν είχαμε στο μυαλό μας που θα πηγαίναμε... Τα παιδιά ζητούσαν μέσα τους κάτι, χωρίς να είναι συγκεκριμένο. Ήθελαν  να νιώσουν εκείνη τη μέρα πιο έντονα τη νεράϊδα τους,  γιατί είχε να δώσει σημεία ζωής περίπου 4 ημέρες. Οπότε εκείνη τη στιγμή,  επινόησαν ένα μέρος που μπορεί να κατοικεί και το ονόμασαν «Συνοικία του Ν», από το αρχικό του ονόματός της.

Η διαδρομή ήταν εκπληκτική! Βγήκαμε έξω από την αυλή του σχολείου και κατευθυνθήκαμε ΒΑ. Λάσπες , ψιχάλες άλλοτε πιο δυνατές και άλλοτε πιο σιγανές, έπεφταν επάνω μας,  ώσπου φτάσαμε σε ένα μικρό αλσάκι.

«Εδώ είναι», είπαν τα παιδιά. Καθήσαμε σχεδόν ευλαβικά, σαν κάτι να μας έλεγε ότι όντως, ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ και μετά ακολούθησε απόλυτη ησυχία.

«Και τώρα τι θα κάνουμε;»Ρώτησα. «Να ευχηθούμε», είπε κάποιο παιδί, «να μας κάνει η νεράϊδα, μία καινούρια έκπληξη». Έτσι κι έγινε! Κλείσαμε τα μάτια μας και ευχηθήκαμε...Παρατηρούσα τα βλέμματα των παιδιών, την ώρα που το καθένα είχε στο μυαλό του κάτι να πει στη νεράϊδα και ένιωσα τα βλέμματά τους να δείχνουν ζωή, αληθινή ζωή. Ένιωσα την αγωνία τους να βρουν ένα μέρος, που να ικανοποιεί τη φαντασία τους και να αισθανθούν ότι το βρήκαν. Ένιωσα την πίστη ότι θα  καταφέρουν να μιλήσουν στη νεράιδα και ότι εκείνη θα τους ακούσει.  Είδα  τη θέλησή τους να αλλάξουν τα πράγματα που δεν τους αρέσουν και να αφεθούν στη φαντασία τους.

Σκεφτήκαμε να αποχαιρετήσουμε τη συνοικία του Ν, με ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι της βροχής. Ανάλογα την ένταση της ψιχάλας χτυπούσαμε και τα δάχτυλά μας, ώσπου φτάσαμε στο τέλος, να χτυπάμε χέρια-πόδια, γιατί είχαμε βροντές. Τέλος, υψώσαμε τις παλάμες μας στον ουρανό, σαν ντουντούκες και φωνάξαμε με όλη μας τη δύναμη τη Νεράϊδα για να την αποχαιρετήσουμε. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΕΡΑΪΔΑΑΑΑΑΑ...

Οι φωνές μας ταξίδεψαν και είμαστε σίγουροι ότι ταξίδεψαν στα μονοπάτια που θέλαμε να ταξιδέψουν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί το θέλαμε πολύ!

Τα παιδιά ξέρουν τι θέλουν κι είναι εκπληκτικοί οδηγοί. Οδηγούν  γρήγορα αυτοκίνητα, γρήγορα τρένα, γρήγορα ποδήλατα, γρήγορα ελικόπτερα, όλα γρήγορα... Οφείλουμε να ακούσουμε την «ταχύτητά» τους, γιατί αυτή  είναι η δική τους γλώσσα.                                                    Ο δάσκαλος τους Σεραφείμ

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP