ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Εκδρομή στο Σέλι
(26 Φεβρουαρίου 2013)

Γιόγκα στο Σχολειό της Φύσης

28 Φεβρουαρίου 2013
06.jpg 05.jpg 04.jpg  
03.jpg 02.jpg 01.jpg  

Γιόγκα και ψυχοκινητικές δεξιότητες του παιδιού

Η Γιόγκα είναι ένας όρος της Σανσκριτικής γλώσσας, που σημαίνει ένωση .Τις τελευταίες δεκαετίες κατέκτησε το Δυτικό κόσμο όχι τόσο σαν μόδα, όπως θα υπέθεταν κάποιοι λάτρεις του Life Style, αλλά σαν μία ολοκληρωμένη μέθοδο που συμβάλλει στη ψυχοσωματική υγεία του σύγχρονου «μονοδιάστατου ανθρώπου». Μονοδιάστατου, διότι συρρικνώνεται ολοένα από την ταχύτητα, τη μηχανική επανάληψη και το άγχος.

Η Δύση φωνάζει «τρέξε θα αργήσεις», «εκτονώσου με υπερβολές», «τρέξε για να προλάβεις», ενώ η Γιόγκα προτείνει μια άλλη στάση στα πράγματα, θα έλεγα Στωική. Η Γιόγκα ψιθυρίζει «ανακάλυψε τον προσωπικό σου ρυθμό», «ζήσε στο παρόν», «κινήσου με επίγνωση», «με ελάχιστη προσπάθεια γίνε αποτελεσματικός», «μάθε να ελέγχεις τον νου για να ελέγξεις την ζωή σου», «σκέψου θετικά».

 Αυτή η στάση είναι έξυπνη λειτουργική και αποτελεσματική, διότι βοηθάει το νέο στην καθημερινότητά του, στην ισορροπημένη συμπεριφορά και στη σωστή προσαρμογή στις απαιτήσεις των κοινωνικών δομών, με ένα τρόπο δημιουργικό και φιλοσοφημένο. Και για να συνδεθούμε φυσικά με τη γιόγκα για παιδιά, θα περιγράψω συνοπτικά πως συμβάλλει η Γιόγκα στις θεμελιακές κινητικές δεξιότητες του παιδιού, καθώς και στη δημιουργική έκφραση του νου, την ορθοσωμία, την ευλυγισία και τη ψυχοσωματική ισορροπία .

 

 

Παιδί, γιόγκα και ισορροπία

 

1)Ο τεχνολογικός πολιτισμός και οι μεταμοντέρνες κοινωνίες ενεθάρρυναν στο άτομο τις λειτουργίες – ιδιότητες του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου όπως την πρωτοβουλία, επιθετικότητα, ορθολογισμό, εκλογίκευση, την αναλυτική σκέψη, την μεθοδικότητα, υποβαθμίζοντας εκείνες του δεξιού ημισφαιρίου όπως την ικανότητα για σύνθεση, τη διαίσθηση, τη δεκτικότητα, την εσωστρέφεια, το βάθος, την καλλιτεχνία ,τη φαντασία.

 Η γιόγκα με ειδικές αναπνοές και κινήσεις, εισπνοές- ανοίγομαι στον κόσμο –εκπνοές – εσωστρέφομαι, με κάμψεις και υπερεκτάσεις αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των δύο πλευρών. Στην παιδική γιόγκα η άσκηση  συνοδεύεται από την αφήγηση κάποιας μικρής ιστορίας, ώστε να εκλαμβάνεται από το παιδί σαν παιγνίδι στο οποίο συμμετέχει ενεργά.

 

2)Με τη γιόγκα μαθαίνει να ελέγχει το σώμα του, τη σωστή αναπνοή, τη χαλάρωση και την ορθοσωμία. Μαθαίνει σιγά σιγά την αμφιπλευρικότητα, οι ασκήσεις επαναλαμβάνονται συμμετρικά και από τις δύο πλευρές του σώματος.

 

3)Μαθαίνει να συγκεντρώνεται μέσω του ελέγχου της όρασης, της ακοής  και της κίνησης .

 

4)Αποκτάει κινητικές δεξιότητες σε στάση ,την ισορροπία, την κάμψη, τη διάταση, το λύγισμα του σώματος αμφίπλευρα. 

 

5)Μαθαίνει την άσκηση της χαλάρωσης (μετά από κάποια γρήγορη άσκηση) μέσα από μίμηση και αναπαραγωγή κάποιου προτύπου, για παράδειγμα διάφορων ζώων.

 

6) Θεμελιώδης είναι η άσκηση της γιόγκα για την  ισορροπία του σώματος γύρω από τον κατακόρυφο άξονα που είναι η σπονδυλική στήλη, διότι επηρεάζει την ισορροπία του νου. Δυναμική ή στατική.

 

7) Πολύ σημαντική είναι η απόκτηση της ευκινησίας και ευλυγισίας ως προσαρμοστική δεξιότητα στον χώρο. Με ειδικές ασκήσεις αυξάνουμε το εύρος των αρθρώσεων κυρίως της σπονδυλικής στήλης, των ώμων και των ισχίων με ειδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει διπλώσεις, συσπειρώσεις, εκτάσεις, ανοίγματα ποδιών, διατάσεις. Όλες αυτές οι ασκήσεις συμβάλλουν στη σωστή μυοσκελετική ανάπτυξη.

.                                                      Χαρά Βασιλείου –Δασκάλα της Γιόγκα

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP