ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

"Κύκλος Ζωής"
H νέα θεατρική παράσταση
από τους γονείς
του Σχολειού της Φύσης

05 Ιουλίου 2013
06.jpg 05.jpg 04.jpg  
03.jpg 02.jpg 01.jpg  

(Κυριακή 2 Ιουνίου 2013)


Μαγικό!!!

Σήμερα ζήσαμε μια μαγική μέρα!! Η παράσταση των γονιών ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ήταν εκπληκτικά όλα!! Τι να πούμε για τους «ηθοποιούς-γονείς», για τα κοστούμια, τα σκηνικά, τη μουσική, τα τραγούδια, τις εικόνες με το βιντεοπροβολέα, τον ήχο,  τα φώτα.

Τι να πούμε για τα κείμενα που περιείχαν όλες τις αξίες, την ειλικρίνεια, την απλότητα,  τη σοφία, την αγάπη για τη φύση, για τον άνθρωπο. Ό,τι λέμε στο σχολείο, ό,τι διδάσκουμε, όλα ήταν εκεί. Ακόμα και η νεράιδα που την εμπνεύστηκε η τάξη του κ. Σεραφείμ καθώς και η συνοικία του Ν, η χαράδρα μπροστά από το σχολείο, όπου κατοικεί η νεράιδα, μπήκαν στα κείμενα του έργου. Και βέβαια  έκπληξη ήταν  και η συμμετοχή στην παράσταση του κ.Σεραφείμ, που ήταν ξωτικό και η οποία συμμετοχή κρατήθηκε μυστική σαν επτασφράγιστο μυστικό, μέχρι τέλους.

Από τη σκηνή ξεπηδούσαν νεράιδες,γοργόνες,μάγισσες,  ξυλοκόποι, πυγολαμπίδες, ξωτικά,λύκοι κ.α, μπροστά σε μια Αλίκη που έκπληκτη τα κοιτούσε όλα να παρουσιάζονται μπροστά της, για να τη διδάξουν κάτι.

Και στο  τέλος  είδαμε τη σοφή γιαγιά να μιλάει στην Αλίκη για όσα είδε και άκουσε στη διαδρομή που έκανε μέσα στο δάσος  και για τη ζωή που κάνει κύκλο.

Και το φινάλε  με όλους  επάνω στη σκηνή να φοράνε άσπρα και να σχηματίζουν  δύο ομόκεντρους κύκλους, να κρατιούνται σφιχτά από τα χέρια και να βλέπεις τη χαρά να κάνει πάρτυ. Τα πρόσωπά τους είχαν τέτοια λάμψη, που έφτανε βαθιά μέσα μας. Ήμουν σίγουρη, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι επάνω στη σκηνή αυτή την ώρα, είχαν ανέβει σε ένα άλλο επίπεδο, όπου η ζωή φαίνεται αλλιώς. Εκεί  όπου αλλάζουν τα νοήματα και τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση. 

Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτό και  για πόσο καιρό θα μείνουν εκεί. Για τον καθένα είναι διαφορετικά . Η ευχή μου είναι  τώρα που το γνώρισαν, να μη σταματήσουν.  Είναι ευκαιρία να μπορούν να δίνουν στον εαυτό τους τη δυνατότητα να γίνονται κάθε φορά,  πιο πλούσιοι σε εμπειρίες πραγματικής ζωής. Και μέσα από τη δική τους εμπειρία να μαθαίνουν και τα παιδιά. Έτσι μαθαίνουν οι άνθρωποι. Μαθητεύοντας δίπλα σε κάποιους.

 Οι θεατές χειροκροτούσαν όρθιοι  για πολύ ώρα. Μου  λέει ο ηχολήπτης, ο Παύλος Γαβριηλίδης: «-είναι συγκλονιστικό!! Ο  κόσμος άρχισε να χειροκροτάει από το πρώτο τραγούδι του κλεισίματος και κράτησε το χειροκρότημα μέχρι το τέλος(τουλάχιστον 8-10 λεπτά). Αυτό δε συμβαίνει σε άλλες παραστάσεις.»

Και αυτές οι φωνές του Στέλιου αλλά και της Μαργαρίτας, με τη συνοδεία της Κατερίνας στο πιάνο και του Άκη στο βιολί. Τι καταπληκτική ακουστική εμπειρία!!! Ειδικά  η  αγαπημένη Μαργαρίτα που την ακούσαμε και άλλες φορές, είχε απογειωθεί!!

Στο τέλος με πλησίασε η κ. Μαρία, που κάνει στο σχολειό μας art therapy με μια ομάδα νηπίων μια φορά τη βδομάδα και μου λέει:- Αυτό είναι εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς τα είπαν όλα στα παιδιά τους.

Είδα πολλά μάτια να κλαίνε και πάνω στη σκηνή και κάτω. Είδα την Ίριδα να την κρατάει αγκαλιά ο μπαμπάς της ο Βαγγέλης και να κλαίνε και οι δύο. Ρώτησα την Ιριδα γιατί έκλαιγε και μου απάντησε: Συγκινήθηκα!!! Μέχρι και τα παιδιά στο τέλος είχαν καταλάβει ότι κάτι άλλο συνέβαινε, κάτι πιο βαθύ.

Ο Βησσαρίωνας, ο άνθρωπος που τα σκέφτηκε όλα, μα όλα, από την αρχή μέχρι το τέλος, είχε στην αρχή  όλη την αγωνία του κόσμου για το πως θα κυλήσει η παράσταση και στο τέλος όλη τη χαρά του ανθρώπου που κατάφερε μία κατάμεστη αίθουσα ( 400 νοματαίοι μικροί- μεγάλοι)να μοιραστεί μαζί του το ίδιο όνειρο και τα ίδια νοήματα. Δίπλα του η Αλεξάνδρα η παρτεναίρ του, που μαζί ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς τη συγγραφή και το σχεδιασμό του έργου με τα μάτια βουρκωμένα, να νιώθει τη χαρά της συμπόρευσης. Και γύρω –γύρω όλοι οι συνοδοιπόροι να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται. Ξεχάστηκαν και οι ατελείωτες ώρες κατασκευής σκηνικών στο σχολείο και οι πρόβες και όλα.

Είμαι σίγουρη πως από αύριο κιόλας θα τους λείπει αυτή η αίσθηση του συμ-μετέχω σε κάτι, που με βγάζει από την καθημερινότητά μου και  μου  δίνει τη δυνατότητα να νιώθω μέλος ομάδας , που έχει έναν κοινό στόχο. Να  βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και να παρουσιάσουν τα ταλέντα τους. Όλοι είμαστε καλοί σε κάτι. Και είναι πολύ σημαντικό να μας δοθεί η δυνατότητα να το ανακαλύψουμε και να το βγάλουμε προς τα έξω ξεπερνώντας την όποια διστακτικότητα  και συστολή νιώθουμε. Αυτό μας οδηγεί στην ελευθερία.

Ένα συγκινητικό στιγμιότυπο από την παράσταση ήταν το πανό, που έβγαλαν τα παιδιά στην αρχή της παράστασης με την κ. Βίκυ, όπου εύχονταν «ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ» στους γονείς τους.

Η γιορτή συνεχίστηκε στην ταβέρνα  «η βίλλα του Θωμά», στην Επανωμή, που την έχουν οι γονείς της Ελεάννας, από την τάξη του κ. Σεραφείμ, όπου χαλάρωσαν όλοι και παρέες-παρέες μοιράζονταν τα συναισθήματα.

Και μετά ακολούθησαν καφές και γλυκά στον κήπο της οικογένειας Κυργίδη, όπου γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Αντώνη. Είχε πάει απόγευμα, είχε ένα γλυκό φως στον κήπο με τα δέντρα και τα λουλούδια και ο κόσμος μοιασμένος σε παρέες-παρέες χαλαρός και χαρούμενος απολάμβανε τον καφέ του. Τα παιδιά παίζανε σε γωνιές με παιχνίδια και η μουσική συμπλήρωνε την εικόνα. Οι άντρες διακωμωδούσαν σκηνές από την παράσταση και οι γυναίκες  είχαν καθήσει σε μαξιλάρες με τα πρόσωπα να τα λούζει ο ήλιος, σαν σκηνή από άλλη εποχή(μου θύμισαν τις γυναίκες στην Ταϊτή, πίνακα του Γκωγκέν).

Είχε μια τέτοια ελαφράδα,γαλήνη και χαρά όλη αυτή η εικόνα, που σκέφτηκα και ας μη θεωρηθεί υπερβολή (σκέφτηκα πολύ αν θα το γράψω αυτό, αλλά ήταν τόσο έντονη αυτή η αίσθηση, που το ρισκάρω),  ότι αν υπάρχει παράδεισος, κάπως έτσι πρέπει να είναι.

Ευχαριστούμε τους γονείς, που μας χάρισαν αυτή  την καταπληκτική παράσταση και  τους χορηγούς που είναι επίσης γονείς του σχολείου. Και βέβαια εδώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε, να αναφέρουμε πως υπήρξαν και αφανείς ήρωες, που συνέβαλαν πολύ στην επιτυχία και αυτοί είναι  οι γονείς, άντρες ή γυναίκες, που κρατούσαν τα παιδιά για να μπορεί το έτερό τους ήμισυ να κάνει ανενόχλητο τις πρόβες.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς, που επιλέξατε να έρθετε στο θέατρο για να μοιραστείτε την εμπειρία μαζί με τα παιδιά σας. Όλοι φύγαμε από το ΚΑΠΠΑ πιο γεμάτοι και πιο χαρούμενοι.

 

Με πολύ αγάπη
Βέτα Γεωργιάδου

 

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP