ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Εκπαίδευση σε…
Αξίες Ζωής!

18 Οκτωβρίου 2013
01.jpg      

«Είναι καλό να αντιγράφουμε τη φύση στη γενναιοδωρία. Για παράδειγμα, ένας σπόρος κερασιάς δεν παράγει ένα κεράσι, αλλά ένα δέντρο με εκατοντάδες κάθε χρόνο. Με τον ίδιο τρόπο, ας μην μετράμε την ανταπόδοση ένα προς ένα στις σχέσεις μας. Ας συνεχίζουμε να δίνουμε, καθώς κάθε πράξη γενναιοδωρίας παράγει εκατοντάδες γενναιόδωρες ενέργειες ανταπόδοσης. Αυτός είναι τρόπος και νόμος της φύσης. Είναι καιρός να ενεργήσουμε φυσικά με γενναιοδωρία!»

Στον 21ο αιώνα, η αναζήτηση τρόπων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης είναι παγκόσμια. Η καλλιέργεια αξιών, θετικών στάσεων ζωής και συμπεριφοράς είναι ο βασικός και σημαντικότερος δρόμος προετοιμασίας των αυριανών ενηλίκων. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά όχι μόνο να «γνωρίζουν» και να «κάνουν» αλλά να τους μάθουμε να «είναι» και να «ζουν μαζί».

Πρέπει να δώσουμε κατευθυντήριες αρχές και μεθόδους για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, αναγνωρίζοντας τη φυσική, διανοητική, συναισθηματική και πνευματική του διάσταση. Να στηρίξουμε αξίες όπως ο σεβασμός, η ελευθερία, η αγάπη, η ειρήνη, η ευτυχία, η τιμιότητα, η υπευθυνότητα, η ταπεινότητα, η απλότητα, η συνεργασία, η ανεκτικότητα, η ενότητα…..”  Σωματείο  «Άξιες Ζωής στην Εκπαίδευση». Το σωματείο αυτό είναι μέλος του Παγκόσμιου Εκπαιδευτικού Οργανισμού των Αξιών Ζωής στην Εκπαίδευση (ALIVE), ο οποίος είναι διαμορφωμένος σύμφωνα με τον αστικό κώδικα της Ελβετίας και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας.

Τα ίδια «πιστεύω» έχουμε και εμείς στο Σχολειό της Φύσης και μέσα  από αυτή την κοινή ματιά βρεθήκαμε με τη Σοφία Ταναϊνη, η οποία διετέλεσε σχολική σύμβουλος στη Χίο και τώρα είναι πρόεδρος αυτού του σωματείου. Κυρίαρχο  λοιπόν πρόγραμμα  και  για εμάς   είναι η εκπαίδευση παιδιών και γονέων σε Αξίες Ζωής.

Γιατί μόνο έτσι θα βάλουμε τα θεμέλια για μια κοινωνία ανθρώπων, που όπως λέει και ο Βίλχεμ Ράιχ στο «Άκου Ανθρωπάκο», δε θα είναι κοινοί και ασήμαντοι, όπως θέλουν να τον κάνουν να πιστεύει οι ηγέτες  και οι πνευματικοί του ταγοί, αλλά θα είναι όπως είναι προορισμένος να ζει, χρισμένος με τις δωρεές της Φύσης, προορισμένος να ζει σαν άτομο ελεύθερο, να δουλεύει, να αξιοποιεί τις δυνάμεις του, να αποχτά όσες γνώσεις μπορεί, να δημιουργεί, να αγαπά, να ελέγχει όσους νόμους του επιβάλλουν, να επωμίζεται τις ευθύνες του, να χαράζει αυτός την  πορεία του κι αυτός να παίρνει τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, το μέλλον του κόσμου.

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: 
www.axieszois.gr

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP