ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Εξόρμηση στη θάλασσα
μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα!

13 Ιανουαρίου 2014
06.jpg 05.jpg 04.jpg  
03.jpg 02.jpg 01.jpg  

Ξεκινήσαμε με τα πόδια για τον Ποταμό της Επανωμής με έναν καταπληκτικό ήλιο να μας λούζει με φως και χρώματα και μέσα σε μια φύση γενναιόδωρη γεμάτη εικόνες μαγικές. Απέναντι μας ο Όλυμπος χιονισμένος, γεμάτος μεγαλοπρέπεια και η θάλασσα μπροστά μας να στραφταλίζει. Μια κατάσταση θεραπευτική για ψυχή και σώμα. Στη διαδρομή παρατηρούσαμε το σιτάρι που άρχισε να ξεμυτίζει στα χωράφια, το σπανάκι που το φύτεψαν στη σειρά σαν στρατιωτάκια, τις μυρμηγκοφωλιές, τη λεμονιά γεμάτη λεμόνια, τα αποτυπώματα που αφήνουν τα τρακτέρ και οι μεγάλες τους ρόδες, τις αμυγδαλιές που άρχισαν κιόλας να μπουμπουκιάζουν… Συναντήσαμε και έναν γεωργό να ρίχνει λίπασμα στα δέντρα του και εκεί βρήκαμε ευκαιρία να κυλιστούμε στα χόρτα.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν οι λάσπες που συναντήσαμε και οι οποίες έδωσαν μεγάλη χαρά στα παιδιά που φορούσαν γαλότσες και όχι μόνο... Διασχίσαμε το ποταμάκι από λασπόνερα για να περάσουμε απέναντι, περπατήσαμε στις λάσπες όπου κόλλησαν τόσο καλά τα πόδια μας και χρειάστηκε δύναμη για να ξεκολλήσουν. Κάποια παιδιά μέσα στην ελευθερία του «μου επιτρέπεται να πλατσουρίζω χειμωνιάτικα στα νερά, να περπατάω στις λάσπες», από τη χαρά και τον ενθουσιασμό που δημιουργεί η ελευθερία και το παιχνίδι με τα λασπόνερα γλίστρησαν στη μαλακή λάσπη, λερώθηκαν και σκέφτηκαν τρόπους να καθαρίσουν τα χέρια τους και τα παπούτσια τους κι έτσι πετσέτα μας έγινε το γρασίδι. Οι εκπαιδευτικοί συνειδητά δεν είναι συνέχεια από πάνω τους, αυτό θα κάνει τα παιδιά πιο προσεκτικά, γιατί έτσι θα εμπιστευτούν τον εαυτό τους. «Το ότι όμως δεν είμαστε συνέχεια από επάνω τους, τούς επιτρέπει να εκτιμούν καλύτερα τους κινδύνους. Η ιδέα είναι τα παιδιά να μαθαίνουν μόνα τους, να μαθαίνουν το ένα από το άλλο και να μαθαίνουν από τις εμπειρίες και τα λάθη τους», υπογραμμίζεται στη φιλοσοφία μας και στη φιλοσοφία των «Σχολείων του Δάσους» (Waldkindergarten).

Η Νεφέλη έμαθε το "μπορώ" και το ’λεγε συνέχεια. Μπορώ να περάσω χωρίς να βραχώ. Και βέβαια εκεί μάθαμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις τσαλαβουτάμε στις λάσπες. Με αυτές τις εμπειρίες τα παιδιά έχουν πολύ καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους και σύμφωνα με μελέτες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους!

Και μετά… παραλία παίξαμε παιχνίδια στην άμμο, παιχνίδια με τα κύματα, τσαλαβούτηγμα για όσους δεν προλαβαίναμε. Αργότερα ξαπλώσαμε στην άμμο, απολαύσαμε τον ήλιο και κλείσαμε τα μάτια για να ακούσουμε τη θάλασσα. Πόσα τραγούδια δεν μας είπε! Δίπλα μας είδαμε τον ψαρά, τον κ. Γιώργο, να καθαρίζει και να μαζεύει τα δίχτυα, που άπλωσε να στεγνώσουν και εμείς προθυμοποιηθήκαμε να τον βοηθήσουμε.

Μια καταπληκτική μέρα με χρώματα και συναισθήματα από αυτές που χαράσσονται στη μνήμη. Είμαστε ευγνώμονες για ό,τι ζήσαμε!


Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook.

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP