ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Xαρακτική
η τέχνη
που δίνει χαρά...!

23 Ιανουαρίου 2014
06.jpg 05.jpg 04.jpg  
03.jpg 02.jpg 01.jpg  

Έργα εμπνευσμένα από την έκθεση «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο», της μοναδικής Ελληνίδας καλλιτέχνιδας που διακρίθηκε στο πλαίσιο μιας Μπιενάλε κερδίζοντας το πρώτο βραβείο, που φιλοξενούσε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Έργα που είχαν στόχο όχι να αντιγράψουν, αλλά να δημιουργήσουν τα παιδιά εκ νέου έργα χαρακτικά με νέα υλικά, ενώ παράλληλα να αντιληφθούν τα στάδια από τα οποία περνάει ο καλλιτέχνης έως την τελική δημιουργία.

Τα παιδιά σχεδίασαν, χάραξαν το σχέδιο στη μήτρα (πατάτα), πέρασαν μελάνι στη μήτρα και τελικά αποτύπωσαν το χαρακτικό σε χαρτί. Στη συνέχεια στήσαμε τη δική μας έκθεση στο φωτεινό αίθριο χώρο της εισόδου του σχολείου μας, η οποία περιλαμβάνει όλα τα στάδια χαρακτικής και τις φωτογραφίες των μικρών  «χαρακτών» την ώρα της δημιουργίας και θα είναι ανοιχτή έως το τέλος Ιανουαρίου. Περιλαμβάνει, ακόμα,  μία κατατοπιστική αφίσα με πληροφορίες για τη λειτουργία της έκθεσης και κάποια από τα έργα της Βάσως Κατράκη με τίτλους που σκέφτηκαν και έγραψαν τα παιδιά. Στο τέλος, με περισσή περηφάνια  οι μικροί καλλιτέχνες φωτογραφήθηκαν μπροστά στα εκθέματά τους.

Πριν τις δημιουργίες των παιδιών μας επισκεφτήκαμε την έκθεση, ξεναγηθήκαμε και παρατηρήσαμε με μεγάλη προσοχή τα έργα της Κατράκη, τις λιγοστές ξυλογραφίες και τις υπέροχες πετρογραφίες της. Τα παιδιά αποκωδικοποίησαν τα μηνύματα, υπέθεσαν, ανέλυσαν και έδωσαν τις προσωπικές ερμηνείες στα έργα της καλλιτέχνιδας (οπτικός γραμματισμός). Φαντάστηκαν και δημιούργησαν ιστορίες, άκουσαν άλλες και ανακάλυψαν τα συναισθήματα που έκρυβαν. Παροτρύνθηκαν, ένα από τα έργα της καλλιτέχνιδας να το παρατηρήσουν και στη συνέχεια να το αναπαραστήσουν, να γίνουν τα ίδια τα πρόσωπα του έργου μιμούμενα την κίνησή τους. Κατανόησαν τον τρόπο κατασκευής των έργων, είδαν τα σχέδια, τις μήτρες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε η καλλιτέχνης. 

Στο σχολειό μας θεωρούμε πολύ σημαντικές τις αισθητικές εμπειρίες και την επαφή των παιδιών με έργα τέχνης για να καλλιεργηθούν τα παιδιά μας τόσο ως φιλότεχνοι θεατές, όσο και ως δημιουργοί έργων. Να μάθουν να «διαβάζουν», να κατανοούν και να απολαμβάνουν τα έργα τέχνης. Κι αυτή την έκθεση την απόλαυσαν...

Η χαρά τους ήταν μεγάλη τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης όσο και μετά την επίσκεψη, όταν δημιούργησαν τα δικά τους χαρακτικά και δίκαια υπέθεσαν πριν την επίσκεψη όταν απάντησαν στην ερώτηση: Τι φαντάζεστε να είναι τα έργα χαρακτικής; «Έργα που δίνουν χαρά» … απάντηση, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος στη δική μας έκθεση!

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152165308577071.1073741836.79579947070&type=1

 

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP