ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Η εμπειρία από την ομάδα
Φυσικής δόμησης (cob)

05 Μαΐου 2014
06.jpg 05.jpg 04.jpg  
03.jpg 02.jpg 01.jpg  

Λίγες μέρες πριν ζήσαμε μια όμορφη βροχερή μέρα, πηγαίνοντας να συναντήσουμε την ομάδα του Κώστα Κοντομάνου, που είχε ένα εργαστήρι φυσικής δόμησης στη Μελιβοία Λάρισας. Με συνταξιδιώτες το Θόδωρο τον οδηγό του σχολείου, που είναι και μέλος της ομάδας Κοντομάνου και τον Ανδρέα, δάσκαλο από τη Θέρμη, περάσαμε όλα τα χωριά της Ανατολικής Λάρισας (Κόκκινα νερά, Καρίτσα, Κουτσουπιά κ.α), όπου κάθε στροφή ήταν και μια άλλη εικόνα και διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά ότι ζούμε σε ευλογημένο τόπο.

Την ίδια αίσθηση είχαμε και όταν βρεθήκαμε με την ομάδα του Κοντομάνου, με πολλούς νέους ανάμεσα, που δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα. Οι συζητήσεις εκεί, εκτός από το πώς χτίζονται τα σπίτια και αν παίρνουν άδειες από την πολεοδομία που παίρνουν, περιελάμβαναν πληροφορίες για ψωμί ζυμωτό (ήταν καταπληκτικό αυτό που φάγαμε από το Βασίλη), για μπύρα σπιτική, λυκίσκο, για παλιές ποικιλίες σιταριών και πολλές άλλες καλλιέργειες ξεχασμένες αλλά πολύ χρήσιμες για το σήμερα.

Η φυσική δόμηση και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, είναι δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στη φάση της κατασκευής μιας κατοικίας, ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.

Το να ζει κάποιος σε ένα φυσικό σπίτι είναι ζωτικής σημασίας
για τη σωματική και πνευματική του υγεία.

Η φιλοσοφία και η αγωνία του Κώστα Κοντομάνου είναι να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, ώστε να μείνουν φυσικοί πόροι στις επόμενες γενιές, γιατί έτσι όπως έχουμε μάθει δε θα αφήσουμε τίποτε. Ανήκουμε στις γενιές των τελευταίων δεκαετιών που ξοδεύει ασύστολα και καταστρέφει εγωκεντρικά. Λέμε ότι αγαπάμε τα παιδιά μας. Με ποιον τρόπο το κάνουμε αυτό;

Έχοντας την ίδια αγωνία με την ομάδα του cob, συνεργαστήκαμε μαζί τους πέρυσι κατασκευάζοντας ένα φούρνο με το φυσικό τρόπο δόμησης και ετοιμάζουμε και για το καλοκαίρι, 13/14/15 Ιουνίου ένα εργαστήρι όπου θα χτίσουμε μια καλύβα. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα, σε γονείς και παιδιά να διαπιστώσουν ό,τι μπορούν και αλλιώς, έξω από τα στερεότυπα που μάθαμε και μαθαίνουμε στα παιδιά μας. Αρκεί να το επιλέξουμε.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου οι εθελοντές, που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα, θα κατασκηνώσουν στο σχολείο μαζί και τα παιδιά μας και παράλληλα θα γίνουν και άλλες δράσεις. Περιμένουμε με αγωνία και χαρά να ζήσουμε αυτή την εμπειρία ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες στο φυσικό τρόπο δόμησης, στο www.cob.gr.

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP