ΣΧΟΛΙΚΟ
ΕΤΟΣ:
2015-2016

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

Επίσκεψη στο χωριό των Ινδιάνων!

29 Ιουνίου 2014
06.jpg 05.jpg 04.jpg  
03.jpg 02.jpg 01.jpg  

Μετά από το τριήμερο της λάσπης και το τετραήμερο των γιορτών του καλοκαιριού ήρθε σαν κλείσιμο η επίσκεψη στο χωριό των Ινδιάνων κοντά στο Ελατοχώρι Κατερίνης, με τις τάξεις των προνηπίων (κ. Αλεξάνδρα και κ. Ιφιγένεια), όπου η διαδρομή περιελάμβανε και το τρένο μέχρι την Κατερίνη σαν εμπειρία.

Η αφορμή δόθηκε από την τάξη των προνηπίων της κ. Αλεξάνδρας όπου τα παιδιά είχαν διαλέξει για σύμβολο της ομάδας τους, τους Ινδιάνους. Δούλεψαν ένα project, λοιπόν, γι΄αυτούς και έμαθαν όλα όσα ήθελαν να μάθουν. Η αξιολόγηση του προγράμματος έγινε με αυτή την επίσκεψη και ήταν συγκλονιστική για τα παιδιά.

Είναι λοιπόν, εκεί στα Πιέρια, ένας κύριος Jonny, ο οποίος έζησε 14 χρόνια με διάφορες φυλές στη Λατινική Αμερική και γύρισε για να φτιάξει στον τόπο του ένα χώρο, που θα του θυμίζει όσα έζησε και όπου θα ζει με τη φιλοσοφία των Ινδιάνων.

Έτσι έστησε αυτό το" χωριό" και μιλάει στα παιδιά για τις αξίες των απλών ανθρώπων που ζουν σε αρμονία με τη φύση, που τη σέβονται γιατί τους τρέφει και που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με παραδόσεις που είναι φιλικές προς την ανθρώπινη υπόσταση και το περιβάλλον. Έλεγε λοιπόν ο κ. Jonny στα παιδιά, ότι όταν πάνε για κυνήγι οι Ινδιάνοι,σκοτώνουν μόνο τα ζώα που χρειάζονται για να τραφούν και όχι όλα όσα βρίσκονται μπροστά τους και ότι όταν το φέρνουν στη φυλή τους, μαζεύονται όλοι και πρώτα τρώνε τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι και τελευταία οι κυνηγοί κ.α.

Μίλησε για προσωπικές του εμπειρίες μέσα στο δάσος και για το πόσα πράγματα έμαθε από τους Ινδιάνους. Έμαθε στα παιδιά τον χαιρετισμό των Ινδιάνων, που είναι το δεξί χέρι σε γροθιά στο σημείο της καρδιάς, με τη λέξη 'ΟΥΓΚ'.

Στο τέλος της επίσκεψης και έτσι όπως δεν το περιμένεις καμιά φορά, εμφανίστηκαν ξαφνικά μουσικά όργανα και στήθηκε μια ορχήστρα με παιδιά από εκεί αλλά και με γονείς από το σχολείο και ξαφνικά νιώσαμε ότι όλα δένουν.

Πριν από αυτή τη στιγμή,μου είπε η Μαργαρίτα, η μαμά μουσικός που ομορφαίνει με τη φωνή της τις εκδηλώσεις μας: Πως το λες αυτό; "είναι κάποιες στιγμές που ο τόπος απλώνει και ο χρόνος βαθαίνει...".

Ναι συμβαίνει τη στιγμή, που φύση και άνθρωποι, συντονίζονται.

"ΟΥΓΚ.."κ. Jonny, Φτερωτό άλογο, σε ευχαριστούμε..

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.

 
 

sitemap

2o χλμ Τριλόφου - Επανωμής
Τ.Θ. 1827, 57500 Επανωμή
Τ.: 23920 64370
F.: 23920 64909
Κ.: 6973 744967
sxoleiotisfysis@gmail.com

Join us on

 

 
© 2012 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | design by: VISSARION | developed by: VP